Noticias

Politica sanitaria

Més d’un centenar de professionals sanitaris es concentren davant l’ICS contra les retallades

El Sindicat d’Infermeria SATSE Catalunya ha mobilitzat a més d’un centenar d’infermers, infermeres, fisioterapeutes i llevadores en una concentració davant del centre corporatiu de l’Institut Català de la Salut (ICS). La protesta ha començat a les 11:30 del matí amb la lectura d’un manifest contundent contra la "nova onada de retallades" que està implementant l’ICS i que està repercutint especialment en la no renovació de contractes temporals de substitució de cara a l’estiu, el tancament de llits i serveis i la reducció de l’accessibilitat de centres d’atenció primària.

En el manifest també s’ha posat en relleu que els proveïdors sanitaris del sistema de salut pública, els centres concertats, estan “utilitzant les mateixes estratègies de gestió, infradotant i depenent de la sobrecàrrega dels seus professionals per a tirar endavant”. 

Manifestació i lliurament de reivindicacions

Durant la concentració, s'ha destacat la preocupació per la situació actual als grans hospitals públics com Vall d'Hebron, que han oficialitzat reduccions pressupostàries amb incidència en la renovació de contractes i l'activitat estival. Alhora, els centres d'atenció primària de han rebut directrius per paralitzar la contractació temporal, fet que afecta greument l’assistència sanitària i sobrecarrega encara més als professionals.


 

Després de la lectura del manifest, una delegació de SATSE ha entrat al centre corporatiu de l’ICS per registrar un document en el qual es denuncia la manca de previsió i reclamant mesures urgents per garantir una sanitat pública de qualitat durant l’estiu.

Demandes clau de SATSE Catalunya

Al document registrat i al manifest, el Sindicat SATSE Catalunya ha presentat les següents demandes:

  • Al Parlament de Catalunya: Ampliació urgent del crèdit pressupostari per cobrir les necessitats sanitàries d'aquest estiu.
  • A l’ICS i als altres proveïdors de salut: Reversió de la política de no renovació de contractes temporals i substitució de vacances, baixes i permisos al 100%.
  • A l’ICS i als altres proveïdors de salut: Manteniment obert de tots els llits necessaris als hospitals per evitar la saturació dels serveis d'urgències.

SATSE Catalunya subratlla que la "contenció econòmica" del Departament de Salut no pot justificar la precarització de les condicions laborals ni la sobrecàrrega dels professionals sanitaris, que ja treballen al límit. La situació és insostenible i requereix una resposta immediata per evitar una davallada important en la capacitat de resposta durant l’estiu.

Rebuig a la manca de resposta de l'Administració

El Sindicat denuncia també la manca de resposta de l’ICS a les reiterades sol·licituds d'informes detallats sobre la reducció de professionals assistencials i el tancament de serveis i llits als hospitals durant l’estiu. L’única resposta que ha donat la Institució ha estat comunicar que implantarà “mesures de gestió i contenció econòmica” a causa de la no aprovació dels pressupostos de la Generalitat per l’any 2024, una resposta que SATSE considera insuficient i irresponsable.


 

Un crit per la Sanitat Pública

Finalment, SATSE Catalunya fa una crida als partits polítics perquè arribin a un consens que permeti finançar adequadament la sanitat pública. “La salut pública no és una despesa, sinó una inversió en el benestar present i en el futur de la nostra societat. Els professionals sanitaris mereixen respecte i recursos per dur a terme la seva feina amb dignitat” han sentenciat des del Sindicat SATSE Catalunya.
 

S'ha fet ressó d'aquesta notícia: 

  • Europapress
  • Betevé
  • Betevé 
  • Ràdio 4 (RNE) 
  • RAC1 
  • Onda Cero 
  • Catalunya Ràdio
  • Ona Digital
  • ARA
  • El Periódico
  • El Triangle